OTA YHTEYTTÄ: 
asiakaspalvelu(at)anuashop.com
Boho Globe Finland   Y-tunnus: 2830124-3

Onko eettinen design kasvava trendi?

September 15, 2017

 

Ylen aamussa oli tänään mielenkiintoinen juttu eettisestä designista ja kahden naisen Etiopiassa toimivasta yrityksestä, joka palkkaa paikallisia, marginaalissa eläviä naisia, kutomaan skandinaaviseen sisustukseen sopivia mattoja. On hienoa, että aihe on nousemassa myös valtamedian otsikoihin. Usein ajatellaan että  kehitysmaissa valmistetut tuotteet on valmistettu riistotehtaissa, tai säädyttömissä työolosuhteissa. Tämä on monin paikoin täysin totta, mutta kasvamassa on myös toimijat, jotka etsivät yhteistyökumppaneita ja valmistajia näiden tehtaiden ulkopuolelta. Eettisyys, ekologisuus  ja ihmisyys edellä. Mitä jos kuluttessa voisi tehdä samalla hyvää?

 

Monissa maissa perinteiset kädentyötaidot ovat mahdollistaneet monien etnisien alaryhmien ja heimojen perinteisen elintavan vuoristoissa, maaseudulla ja viidakoissa. Teollistumisen ja tehotuotannon mukana nämä elinkeinot ovat uhattuina halpatuotannon kanssa kilpailtaessa. Oman elinkeinon kadottua syntyy muuttoliike kaupunkeihin työn perässä, jolloin lapsityön, ihmiskaupan, orjatyön, ja muiden uhkien vaara kasvaa ja perinteiset käsityöperinteet katoavat. Halutaan enemmän halvemmalla, vaivattomasti ja nopealla syklillä. Vai halutaanko?

 

Ostokäyttäytyminen muuttuu hitaasti ja kulutushysteriasta on vaikea luopua. Mutta mitä jos korvaisimme edes osan ostamista tuotteistamme kestävän kehityksen tuotteilla, eettisellä designilla? Pitäisimme huolta meille rakkaista esineistä ja tekstiileistä?Ostaisimme tuotteita jotka näin kestävät vuodesta toiseen? Ostaisimme tuotteita, jotka mahdollistavat heikommassa asemassa olevien ihmisarvoisen elämän? Kiinnostuisimme, emme vain hintalapun hinnasta, vaan myös siitä eettisestä hinnasta jonka ostettava tuote maksaa sen tekijälleen, kulttuurille, luonnolle?

 

Uskon muutokseen. Uskon että meistä jokainen haluaa tehdä hyvää. Uskon että kestävä kehitys ja eettinen sisustaminen on nouseva trendi.  Jos en uskoisi en olisi perustanut Anuashopia. En näkisi vaivaa käyttämieni kankaiden taustojen selvittämiseen. En maksaisi hyödykkeistäni sitä hintaa jonka maksan. Halvemmallakin saisi, helpommallakin pääsisi. Mutta en halua vain uskoa muutokseen, haluan olla osa sitä.

 

 

 Vanha rouva Monti päättelemässä puuhelmistä valmistettua kaulakorua.

 Silkki-tyyynynpäällisissä käyttämämme silkki tulee Intiasta. Yritys, joka valmistaa silkkiä, silkkituotteita  ja puisia koruja, palkkaa työntekijöikseen leskiä ja muita marginaalissa eläviä naisia, joiden yhteiskunnallinen asema ja tulevaisuuden näkymät olisivat muutoin melko heikot.

 

 

 

 

 Naturals -mallistostomme Wool Nougat ja Wool Old Rose-tyynynpäälliset on Hutsuls-heimon perinteisin tekniikoin kutomista huovista. Hutsulsit asuvat melko eristyksissä Karpaattien vuoristossa, ja elättävät itsensä lähestulkoon pelkästään omilla kädentaidoillaan. Huopien villa on omista lampaista, värjäykseen käytettävät väriaineet löytyvät luonnosta ja huovuttamisessa hyödynnetään vuoristopurojen virtaa. Kyllä! Huovat upotetaan jokeen ja annetaan virran tehdä huovutus työ. Ekologista ja eettistä :)

 

 

Kaikki Kelim, ja Frazada-tyynynpäällisemme valmistetaan noin 40-80 vuotiaista, käsin kudotuista, vintage matoista ja huovista. Mattojen ja huopien kutomisella on vuosisatojen perinteet. Ne ovat täysin käsityötä, joten niiden valmistukseen ei tarvita sähköä tai käytetä ylimääräistä vettä. Käyttämällä kasvivärjättyjä hyödykkeitä tiedämme myös ettei lankojen ja kankaiden värjäämiseen käytettävät väriaineet saastuta luontoa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive